Je spravodlivé povedať, že od pandémie stále viac spotrebiteľov hľadá doma výrobu nápojov v kaviarenskej kvalite. To zahŕňa aj espresso.
Veľká časť z toho pramení z nárastu vzdelávania o káve . Rastúci počet pražiarní a kaviarní v súčasnosti ponúka kurzy alebo kurzy, ktoré ľuďom pomáhajú lepšie porozumieť špeciálnej káve, ako aj tomu, ako si ju správne pripraviť doma.
Je však známe, že je ťažké pripraviť espresso správne. Dokonca aj tí najskúsenejší baristi majú občas problémy s tým, aby kávu správne vytočili .
Takže, v súlade s týmto, ako môžu ľudia pripraviť lepšie espresso doma? Aby som to zistil, porozprával som sa s Maciejom Kasperowiczom, riaditeľom kávy v Trade Coffee , špeciálnej kávovej predplatiteľskej službe v USA. Prečítajte si viac o jeho postrehoch.
AKO PRIPRAVIŤ LEPŠIE ESPRESSO DOMA
Dokonca aj v kaviarni môže byť pre vyškolených a skúsených baristov niekedy náročné neustále získavať vynikajúce espresso. Existuje nekonečné množstvo premenných, ktoré je potrebné zvážiť, vrátane dávky, výťažku, veľkosti mletia , času extrakcie, teploty vody a ďalších.
Prirodzene, pre menej skúsených ľudí sa táto úloha môže zdať skľučujúca. So správnym vybavením, kávou a znalosťami sa však príprava espressa doma stáva jednoduchšie.
Investujte do vysokokvalitného vybavenia
Po prvé, ak chcete doma pripraviť lepšie espresso, je dôležité zakúpiť si kvalitné a spoľahlivé vybavenie. Domáce espresso kávovar a mlynček sú nevyhnutné.
„Potrebujete mať mlynček, ktorý nielenže dokáže zomlieť dostatočne jemne na espresso , ale dokáže v tomto rozsahu aj dostatočne malé úpravy veľkosti mletia,“ vysvetľuje Maciej.
Espresso vyžaduje jemnú veľkosť mletia, pretože sa extrahuje za oveľa kratší čas a pod vyšším tlakom ako filtrovaná káva alebo cold brew – vytvára koncentrovanejší nápoj.
Pokiaľ ide o domáce espresso kávovary , existuje veľa rôznych modelov. Okrem toho sa líšia aj kvalitou, cenou a typom – vrátane manuálnych, poloautomatických alebo plne automatických.
“Do určitej miery dostanete to, za čo platíte s domácimi espresso kávovarmi,” hovorí Maciej. „To je dôvod, prečo je oveľa ťažšie pripraviť dobré espresso doma, ako pripraviť dobré espresso.
„V ideálnom prípade by ste mali hľadať domáci espresso stroj, ktorý rovnomerne rozptýli vodu cez skupiny,“ dodáva. “A čo viac, počas extrakčného procesu by mal udržiavať stabilný tlak a teplotu.”
Maciej tiež domácim baristom radí, aby pri kúpe espresso kávovaru zvážili dlhú životnosť.
„Oplatí sa zaplatiť za stroj s robustnou konštrukciou, ktorý bude schopný vydržať roky zatvárania v portafiltroch a pretláčania vysokotlakovej horúcej vody cez skupiny,“ hovorí mi.
Použitie AeroPress na prípravu nápojov v štýle espressa
Hoci domáce espresso prístroje vyššej kategórie majú tendenciu produkovať kvalitnejšie espresso, sú tiež drahšie, a preto sú menej dostupné pre široký okruh ľudí.
V konečnom dôsledku to znamená, že niektorí ľudia sa rozhodnú použiť AeroPress na napodobnenie espressa a vytvorenie koncentrovanejšieho nápoja. Malo by sa však poznamenať, že AeroPress používa oveľa menší tlak ako tradičný kávovar na espresso, a preto neprináša rovnaké výsledky.
„AeroPress bol často predávaný ako lacný výrobca espressa,“ hovorí Maciej. „Nebudete môcť extrahovať skutočnú dávku espressa, ale môže poskytnúť [podobnú koncentrovanú kávu] za oveľa nižšie náklady ako kávovar na espresso.
„Na extrakciu nápojov v štýle espressa pomocou AeroPress potrebujete použiť kovový filter a ideálne Fellow’s Prismo nástavec alebo niečo podobné,“ dodáva. “Pomôže aj príprava o niečo dlhšej ‘výstrely’, rovnako ako veľmi jemné mletie a intenzívne miešanie.”
Kúpte si kvalitnú kávu
V konečnom dôsledku, ak nepoužívate vysokokvalitnú kávu, je nemožné pripraviť vynikajúce espresso.
„Espresso je veľmi koncentrované, takže je pravdepodobne ešte dôležitejšie použiť na prípravu espressa vysokokvalitnú kávu ako akúkoľvek inú metódu varenia,“ hovorí Maciej.
Zmesi sa bežne používajú na espresso, pretože majú tendenciu vytvárať zaoblenejšie chuťové profily. Jednopôvodná káva však funguje aj na espresso – a funguje dobre za predpokladu, že má rovnováhu medzi kyslosťou, sladkosťou a horkosťou.
Navyše, pri použití jediného pôvodu pre espresso je oveľa jednoduchšie ochutnať jedinečné vlastnosti kávy.
Pri výbere kávy, ktorá najlepšie vyhovuje vašim preferenciám, je potrebné zvážiť aj celý rad ďalších faktorov. Tie obsahujú:
- Pôvod – ako Stredná alebo Južná Amerika, Afrika a Ázia
- Odrody – ako Typica , Bourbon a Gesha
- Spôsob spracovania – buď praný, prírodný, med , alebo experimentálne techniky spracovania ( uhličitá macerácia , anaeróbna fermentácia a pod.)
AKO SI DOMA VYTOČÍTE ESPRESSO?
V kaviarňach po celom svete baristi upravujú širokú škálu premenných, aby pripravili vysokokvalitné espresso:
- Dávka (množstvo mletej kávy, ktoré použijete)
- Výťažok (celkové množstvo tekutej kávy, ktorú extrahujete)
- Celkový čas extrakcie
- Teplota vody (ideálne medzi 90 °C a 96 °C alebo 195 °F a 205 °F)
- Veľkosť mletia
„Tri hlavné premenné, na ktoré sa treba zamerať, sú dávka (hoci je to o niečo ťažšie pri použití superautomatických strojov), výťažok a čas extrakcie,“ vysvetľuje Maciej. “Naraz by ste mali meniť len jednu premennú.”
Napríklad navrhuje upraviť veľkosť mletia a zároveň zachovať konzistentnú dávku a výťažnosť. To bude mať nevyhnutne vplyv na celkový čas extrakcie.
„Môžete napríklad použiť 18 gramov kávy a extraktu, kým nezískate približne 40 g espressa,“ hovorí Maciej. Dodáva, že potom by ste mali kávu ochutnať. Ak sú chute horkejšie, budete musieť použiť hrubšie mletie. Naopak, ak má káva kyslú chuť, skúste použiť jemnejšie mletie.
Maciej odporúča upravovať veľkosť mletia v malých prírastkoch – pričom stále používate rovnakú dávku a výťažnosť – kým nedosiahnete požadovaný profil chuti.
Prispôsobenie sa rôznym receptom
„Za predpokladu, že váš prístroj môže dosiahnuť dostatočne vysoký tlak na espresso, hlavným faktorom, ktorý by mohol ovplyvniť váš recept, je veľkosť koša portafiltra,“ hovorí mi Maciej.
Povedzme napríklad, že pražiara odporúča použiť 19g kávy.
„Ak váš portafilter nedokáže obsiahnuť viac ako 14 g kávy, budete musieť zmeniť dávku, výťažnosť, čas extrakcie a veľkosť mletia,“ vysvetľuje. “Niektoré stroje s nižšou cenou môžu tiež používať “tlakové” portafiltre, ktoré tlačia vodu cez malý otvor v košíku portafiltra, aby sa pridal ďalší tlak.”
Ak máte jeden z týchto prístrojov, budete si musieť kávu pomlieť o niečo hrubšie ako zvyčajne.
Prípadne si môžete kúpiť aj trochu väčší portafilter, ktorý pojme viac kávy – pokiaľ sa zmestí do vášho espresso kávovaru.
AKO SI VYBRAŤ NAJLEPŠIU KÁVU NA ESPRESSO
Hoci vytočiť espresso doma si určite vyžaduje zručnosť a prax, používanie kvalitnej kávy je dôležitým prvým krokom.
Prvá vec, ktorú si treba zapamätať, je, že káva chutí lepšie, keď je čerstvá. Pražená káva sa však potrebuje odplyniť (keď zrnká uvoľňujú vnútri zachytené plyny, najmä oxid uhličitý), preto dávajte pozor na dátum praženia. Mnohí kávoví profesionáli odporúčajú používať kávu, ktorá je asi týždeň po dátume praženia, aby uvoľňovanie plynov nebránilo extrakcii. Káva, ktorá sa dostatočne dlho neodplynila, môže v šálke skončiť sťahujúco.
Po druhé, je dôležité mať na pamäti, ako budete espresso piť. Napríklad použijete mlieko na vytvorenie flat white alebo latte , pridáte vodu na prípravu americano alebo long black, alebo len vypijete čisté espresso?
Váš preferovaný spôsob konzumácie espressa ovplyvní, akú kávu by ste mali použiť. Napríklad, ak chcete pripraviť nápoj na báze mlieka, najlepšie môže fungovať zmes alebo jeden juhoamerický nápoj. Prípadne si etiópsku kávu s jedným pôvodom môžete vychutnať ako čisté espresso.
Aby ste našli kávu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim chuťovým preferenciám, Maciej odporúča pozrieť sa na to, čo vaša obľúbená pražiareň ponúka pre espresso.
„Espresso pražené boli pražené spôsobom, ktorý najlepšie zvýrazňuje ich vlastnosti pre túto metódu varenia,“ vysvetľuje.
Dodáva však, že akonáhle sa budete cítiť pohodlne experimentovať s rôznymi premennými extrakcie, vyskúšanie širšej škály káv vám umožní lepšie pochopiť, ktoré kávy máte radi.
„Pil som niekoľko super ovocných, svetlo pražených káv ako espresso aj cappuccino,“ hovorí. “Tieto druhy kávy môžu naozaj dobre fungovať ako espresso a nápoje na báze mlieka, aj keď nie sú tie, ktoré sa zvyčajne uvádzajú ako espresso pražené.”
Hľadanie kávy podľa vašich preferencií
Hľadanie nových káv alebo pražiarní môže byť ťažké, najmä pre tých, ktorí začínajú so špeciálnou kávou.
“ Platforma Trade Coffee kladie predplatiteľom niekoľko jednoduchých otázok o tom, ako varíte kávu (ako možnosť si môžete vybrať espresso), ako ju pijete (s mliekom, cukrom alebo len čiernou) a aké príchute máte v káve radi, “ vysvetľuje Maciej.
„Pri každej káve na našej platforme ochutnávam a zaznamenávam jej charakteristiky – ako sú chuťové tóny, kyslosť, telo a profil praženia,“ dodáva. „To znamená, že aj keď je tmavé praženie jednej pražiarne viac podobné strednému profilu praženia inej pražiarne, [môžete nájsť] kalibrovanú, stabilnú stupnicu na presné vyhodnotenie všetkých káv.“
Na zefektívnenie procesu potom Trade tieto údaje používa na odporúčanie určitých káv predplatiteľom na základe ich jedinečných individuálnych preferencií. Používatelia majú navyše prístup k celému katalógu.
„Naši odberatelia môžu tiež kontaktovať náš tím zákazníckych skúseností,“ dodáva. “Sme radi, že vám poradíme, aké kávy môžu byť pre každého najvhodnejšie.”
Vytiahnuť dokonalé espresso doma si určite vyžaduje čas a trpezlivosť. S dostatkom praxe a skúseností postupne uvidíte, ako sa vaše espresso zlepšuje.
K úspechu však prispieva aj kvalitné vybavenie a skvelá čerstvá káva. Ak začnete odtiaľto a upravíte premenné extrakcie, pomôže vám to nájsť „sladké miesto“ každej kávy a pripraviť skvelé espresso.
Páčilo sa vám to? Potom si prečítajte náš článok o Kávové smoothie s banánom a mandľami: energizujúci recept na začiatok dňa .